На 3 януари рожден ден има  Михаел Шумахер, немски пилот от

...
На 3 януари рожден ден има  Михаел Шумахер, немски пилот от
Коментари Харесай

На 3 януари рожден ден има Михаел Шумахер

На 3 януари рожден ден има  Михаел Шумахер, немски водач от Формула 1

Михаел Шумахер (на немски: Michael Schumacher) е водач от Формула 1. Той е най-успешният водач за всички времена.

Роден е на 3 януари 1969 г. в квартал Харлем на град Хюрт, Западна Германия. Бащата на Михаел е наемател на карт-пистата в Керпен, която е открита от Волфганг декор Трипс – водач от Формула 1, умрял по време на съревнование на 10 септември 1961 г. Така че Михаел има опция овреме да се занимава с моторни спортове. В карт-състезания се среща с някои от бъдещите си противници, като Хайнц-Харалд Френцен и Ник Хайдфелд от Мьонхенгладбах и финландците Мика Хакинен и Мика Сало.

Кариерата му в моторните спортове стартира през 1987 година във Формула Кьониг. През 1988 година става вицепрезидент във Формула Форд и се включва в отбора на Вили Вебер. През 1980 година приключва шампионата на второ място при еднакъв брой точки с Френцен зад шампиона Карл Вендлингер. Михаел Шумахер има брат, Ралф Шумахер, който също е водач във Формула 1. Ралф се състезава последно през 2007 година за отбора на Тойота, след което се отхвърля от спорта.

През 1990 година Шумахер подписва контракт с отбора на Мерцедес, състезаващ се с коли на Петер Заубер. Негов сътрудник е Френцен, а препоръки получава от шефа на отбора Йохен Неерпаш и ветерана от Ф1 Йохен Маас.

Младите водачи се състезават с така наречен спортни прототипи. Колите са с 900 к.с. и са бързи колкото Ф1-болид от средата на стартовата решетка. Настройките са същите като при Ф1. Затова, когато се появяват във Ф1, Шумахер, Френцен и Вендлингер за необятната аудитория са непознати, само че са към този момент водачи с опит. По това време разликите сред времената на тримата са дребни.

Паралелно с това Шумахер се състезава в немската Ф3 и става първенец през 1990 година, печели интернационалното съревнование в Макао, макар конфликт с Хакинен.

Младите водачи на Мерцедес са поканени да вземат участие на финалното съревнование от DTM на Хокенхаймринг, където се взема решение купата сред водачите на Мерцедес, БМВ и Ауди. Целта им да поддържат титулярните водачи. Най-силно усещане оставя Михаел, който се сблъсква с водача на БМВ Джони Чекото, вадейки го по този метод от борбата за купата.

През 2000 година Ферари е с гуми Бриджстоун. На мястото на Ървайн идва Рубенс Барикело. Шумахер печели 9 надпревари и си обезпечава купата при водачите, с което прекъсва серия от 21 години без нито една купа за Ферари от 1979 година Ферари пази и купата при конструкторите.

Сезон 2002 е един от най-силните за Ферари с доста двойни победи. Гран При на Австрия се трансформира във фарс – Барикело подарява успеха на Шумахер, макар че той води безапелационно в класирането. Церемонията по награждаването е освиркана от феновете. 5 надпревари авансово Шумахер си обезпечава купата с 11 победи, изравнявайки върха на Хуан Мануел Фанджо от 5 трофеи.

2003 година е доста по-трудна и на Шумахер се постанова да се бори до края. Правилата за предоставяне на точки са изменени, с цел да бъде конкуренцията по-интересна. Шумахер печели 6-та, а Ферари 4-та поредна купа при конструкторите.

Оттегляне

На 22 октомври 2006 година Михаел Шумахер публично приключва своята спортна кариера като водач във Формула 1.

На надпреварата за Голямата премия на Бразилия, извършено на 22 октомври 2006 година на пистата Интерлагос, седемкратният международен първенец за финален път пилотира като играч болида на Ферари. Михаел Шумахер приключва на четвърто място, като прави необикновено съревнование (12 изпреварвания). Шумахер остава най-значимият водач за Формула 1.

През 2010 година Шумахер приготвя завръщането си, като договаря за контракт с Мерцедес АМГ Петронас.

На 23 декември 2009 година Шумахер публично афишира завръщането си за сезон 2010 година Шумахер се обвързва с новия отбор Мерцедес АМГ Петронас за 3 години и заплата от 7 млн. евро.

През октомври 2012 година Шумахер за повторно афишира, че завършва кариерата си във Формула 1 след края на сезона. Последният му старт е в Гран При на Бразилия 2012 година, където приключва седми. В общото класиране на водачите за 2012 година е на 13-та позиция. 

Нещастен случай в ски-курорт

На 29 декември 2013 година, при каране на ски в курорта Мерибел във Френските Алпи, Шумахер получава сериозна контузия на главата и е откаран с хеликоптер в Гренобъл, в сериозно положение. Получил е тежка черепно-мозъчна контузия, която постанова незабавна интервенция, а лекарите провокират положение на изкуствена кома, с цел да спасят живота му. Оттогава е прикрепен на легло.

На 16 юни 2014 година мениджърката на Шумахер Сабине Кем афишира пред медиите, че Михаел Шумахер е излязъл от комата. Той е напуснал болничното заведение, след което е признат в Университетския болничен център на департамента Во в град Лозана, където ще продължи дългата фаза на възобновяване и рехабилитация.

На 9 септември 2014 година Сабине Кем оповестява, че Шумахер се е върнал у дома и неговата рехабилитация ще става вкъщи.

На 7 юли 2016 година, разказвайки за положението на Шумахер, Кем декларира: „ …Засега обстановката е толкоз комплицирана, че ние не можем да предоставим каквито и да е детайлности. “.

През декември 2016 година оказва се, че фамилията на Шумахер е похарчило за лекуването му 16 млн. евро и е било насила да продаде къщата им в Норвегия и самолета на спортсмена
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР